Efter att ha läst 254 sidor ur Joyce Carol Oates bok Älskade syster är jag helt fast. Jag har en tendens till att slukas upp av böcker, vilket både är positivt och negativt. Här om dagen satt jag och läste och när jag kollade på klockan hade det gått 2 timmar. Tiden går fort med en bra bok.
För att förklara lite vad boken handlar om kan jag säga att den är baserad på ett olöst fall som ägde rum i USA. Fallet handlade om mordet på en ung isprinsessa vid namn Bliss. Hon mördades i familjens källare medan familjen själva låg och sov, det kunde inte fastställas vem det var som hade begått mordet och fallet förblev olöst. Joyce Carol Oates gör sin egen tolkning av händelsen men också en stor del av familjens egna privatliv och Bliss uppväxt.
Älskade syster skiljer sig på många sätt ifrån de böcker jag brukar läsa. Även om boken är baserad på en verklig händelse är bokens innehåll ändå fiktion. Precis som i Joyce Carol Oates bok Blonde finns det fragment i boken som är sanning men vad som just är sant framgår inte. Sättet Joyce Carol Oates leker med detta sätt att skriva är väldigt intressant. I Älskade syster har Joyce Carol Oates skrivit som att det är Bliss bror Skyler som skriver boken, dels som en självbiografi men också som hans egen syn på mordet av hans lillasyster Bliss. På många ställen i boken är det lätt att glömma bort att det inte är Skyler som har skrivit boken. Dels för att den på flera ställen är mycket oprofessionellt skriven men också för att boken innehåller fotnoter. En rubrik till ett kapitel är: Någonting hemskt* detta tecken betyder fotnot och längst ner på sidan står det: Detta gåtfulla lilla kapitel är allt som finns kvar av dussintals nerklottrade sidor som jag skrivit de senaste sjuttiotvå timmarna. För jag hade fel häromdagen, det var inte en "panikattack" utan ett fullt utvecklat "maniskt anfall" som drabbade mig då jag nu för gott har slutat att ta psykotropiska mediciner"
En författare ska inte behöva förklara sin text på ett sådant sätt utan det ska finnas en mening varför ett kapitel ser ut som det gör. Detta tyder på osäkerhet och viljan att förklara misstagen. Joyce Carol Oates har verkligen gjort Skyler till en trovärdig skribent! Jag är fast! Fotnoterna har ofta ingen betydelse för själva historien i sig men jag tycker det är små trevliga avstickare eftersom läsaren får reda på vad Skyler tycker och tänker om det han själv skriver i efterhand. Det är tydligt att fotnoterna är tillagda i efterhand och att texten på många sätt gör Skyler själv upprörd. Ett exempel är när Skyler säger till sin lillasyster att han ska vrida huvudet av henne om hon berättar för mamma. Sedan kommer det en fotnot som ser ut såhär: Herregud, sa jag verkligen det? Hotade jag med att jag skulle vrida nacken av min sexåriga syster?
Ett tydlig exempel på Skylers förtvivlan.
I klass diskussionen diskuterades om det är okej att tolka själv om en känd person eller en känd händelse. Efter att ha lyssnat på bokcirkelns radio program funderade några i klassen på om det verkligen är okej att tolka fritt om en så känd ikon som Marilyn Monroe som Joyce Carol Oates gör i Blonde, detta går att koppla ihop med Älskade syster som också handlar om ett känt fall. Enligt mig är det helt okej att tolka fritt. Joyce Carol Oates gör det helt klart att boken är fiktion och att det inte är en biografi på Marilyn Monroes liv, det samma gäller också i Älskade syster. Böckerna är bara en tolkning ifrån Joyce Carol Oates själv. Eftersom båda ämnena är såpass välkända men att det ändå finns mycket som ingen vet något om finns det rum för fantasi. Det kan också vara ett knep ifrån Joyce Carol Oates sida att ta något som personer redan vet om men gör det till sitt eget. Hade Älskade syster handlat om ett helt vanligt mordfall i USA tror inte jag att boken hade sålt lika bra, människor dras till det som är bekant.
I Älskade syster är det ett stort fokus på Bliss karriär som isprinsessa. Jag får en stor känsla av att familjen vill leva den så kallade American dream. Mamman puschar ständigt Bliss till att bli bättre, träna mer, vinna mer men framför allt blir jag chockad när jag läser namnen på alla mediciner som Bliss får. Det är tillväxthormoner, vitaminsprutor, smärtstillande och gud vet vad! Hur kan man göra så mot ett så litet barn? Hur ska the American dream egentligen se ut och på vilka villkor? För mig är det inte okej att en barn på 5-6 år ska ta massa mediciner för att familjen ska få en bra karriär. På många sätt är det inte Bliss karriär som står i centrum utan snarare hela familjens framgång. Eftersom jag själv aldrig har varit i USA och inte förstår mig på hela American dream grejen är mycket av innehållet i boken helt bisarrt. I Sverige skulle det inte vara tillåtet att medicinera en 5 åring på det sättet som Bliss mamma gör i boken. Sedan skulle det heller inte vara tillåtet att pressa en så ung flicka så hårt som Bliss blir. Det märkt tydlig att historien är skriven för ett samhälle som USA. Mediciner, stora tillställningar, klubbar för privilegierade, isprinsessa och skönhet. I Sverige finns inte alla dessa sorter av skönhets tävlingar som skridskoåkningen egentligen blir eller att små flickor ska kläs upp i aftonklänningar, smink och stilat hår.
Trots att boken har sina delar där den brister kan jag ändå inte släppa den. Jag tror det är mest berättar sättet som får mig att bli så fascinerad av boken men också att jag aldrig har läst en bok av Joyce Carol Oates innan och att jag helt gillar hennes sätt att bygga upp en berättelse. Jag kommer med spänning att läsa klart boken och jag tror definitivt på det bästa!
onsdag 21 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Hej Alicia,
Härligt att hitta en författare att gilla. Oates har ju skrivit så oändligt mycket, så det finns ju mer att läsa om du sörjer att boken tar slut. En annan fantastisk bok med egna och extra bra fotnoter är Junot Diaz roman Oscar Waos korta förunderliga liv. Fotnoter kan vara så oändligt mycket utöver trista referenser till titlar och sidor!
Bokcirkelns Marie Lundström.
Mycket intressant diskussion om "The American Dream" som ju varken Bliss eller Skyler upplever!
Intressant inlägg, med spännande tankar om barnets jobbiga och medicinerade uppväxt. Boken verkar väldigt bra och annorlunda, särskilt fotnoterna verkar intressanta.
När jag läste detta inlägg så kände jag för att läsa boken! Tycker boken har ett intressant tema och som linus skrev ovan så bär du på många intressanta tankar och tycker du framför dem bra i ditt blogginlägg.
Skicka en kommentar